29 septembra 2006

Beta je chlap, alebo všeobecná blogalizácia

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že v nadpise sa vyskytujú nejaké medicínske, alebo aspoň pravopisné preklepy. Ale nie je to tak. Pokúsim sa to v krátkosti vysvetliť.

Naša Alma mater, teda Blogger vypustil do sveta novú verziu blogov. Ako to už pri takýchto projektoch býva, označil ju Beta - plus názov služby - Blogger. Keď som si to prečítal prvýkrát, toto slovné spojenie mi prišlo nejaké divné. Bodaj by aj nie, keď mi ktosi s veľkou pompou oznamoval, že Beta je bloger! Teda Beta-Blogger. Klikol som si na help a dozvedám sa ďalej, že bloger je už v Bete! Čiže Blogger in Beta! Ej, či mi len táto informácia naštartovala fantáziu! Kto by to bol povedal, akým smerom sa bude vyvíjať budúcnosť blogovania!

Ako to už však pri takýchto akciách býva, skutočnosť ukázala, že marketingové heslá prehnane zodvihli predstavivosť adresáta a prišlo vytriezvenie. Beta je žena a ako taká nesie v sebe a so sebou kopu problémov. Navyše, ak je spojená s masovou akciou, teda všeobecnou globalizáciou, teda v tomto prípade skôr s blogalizáciou. Toľko k nadpisu.

Predovšetkým: zásadné novinky, ktoré Beta priniesla, som si už medzitým prácne vyriešil Java skriptami sám. Hlavne kategórie, počet článkov v archívoch a perex. Priniesla však zjednodušenú personalizáciu šablóny a najmä rýchlejšie ukladanie bez nutnosti používať častokrát zdĺhavé Publish / Republish. Teraz dám Save a mám raz-dva vystarané. A aby som nezabudol - úplne nová je možnosť pridať si do rss čítačky Atom-feed a byť na zvolenej diskusii on-line. Takže som sa predsa nechal zlákať a premigroval som do Bety. Ej, koľkokrát som odvtedy svoju nepozornosť oľutoval! Nikde sa totiž nepíše, ako sa bude správať výsledný migrát, keď máte na Bloggeri viac blogov a na Googli viac účtov. Mne sa to všetko pekne domiešalo, že to až nebolo pekné! Niekoľko týždňov som potom strávil oddeľovaním zrna od pliev, jedného blogu od jedného konta a preradenie k inému. Ba moja nová blogová adresa, ktorú som si medzitým založil, sa mi stratila zo všetkých kont a dashboardov! Stálo ma to kopu úsilia, času a mailovania s adminmi, kým sa mi ju s ich pomocou z hlbín Bloggera podarilo vyloviť. Ale dúfam, že to stálo za to.

Aj moja autorská aktivita medzitým stagnovala. Dostával som maily, odkazy, ba i telefonáty, čo je so mnou, prečo nepíšem. Ba v pár prípadoch došlo i na osobné otázky. Musím priznať, že takýto záujem človeku polichotí. Hádam sa mi sem-tam podarí pár písmenok poskladať tak, ako nikomu inému...

Tak teda púšťam do sveta nového Maroška samého. Maroška, ktorý blogoval i Maroška, ktorý veršoval, som presťahoval na tento nový blog. Preniesol som tu i pôvodné témy, ktoré sú rozčlenené v rámci kategórií. Postupne pribudnú aj nové kategórie. Preniesol som tu samozrejme i pôvodné komentáre, nech vidím, čo ste mi to popísali. A sľubujem, že v budúcnosti sa vynasnažím byť menej pedantný a viacej tvorivý. Aj keď nerád vypúšťam na svetlo božie blog, kde by som ešte tuto i tamto čosi vylepšil. Dúfam, že si drobné nedostatky nevšimnete a ak áno, že k nim budete zhovievaví. Ale hlavne, že vám bude Maroško prinášať nový, iný, niekedy možno i vtipný pohľad na svet zachvátený všeobecnou blogalizáciou.

» Celý článok od A po Z »
 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.