29 apríla 2006

Ministerstvo

Urobil som si dnes prehľad správ. Celosvetové globálne problémy mi prefučali okolo uší ako vždy. Spozornel som pri domácom spravodajstve: vraj máme veľa ministerstiev. Trinásť. Nejaké bude z úsporných dôvodov nutné zrušiť. Horúcim kandidátom je ministerstvo kultúry.

Ani sa nedivím, že vládnym ekonómom kole oči práve kultúra. Veď kto vie čo to vlastne tá kultúra je? A kto ju potrebuje?! MY teda nie! MY sa bez nej dokážeme zaobísť!

Veď sa slušne správame jeden k druhému, smeti nehádžeme na chodník ani z okna idúceho auta, starších, chorých a tehotných (tehotné...) pustíme vždy v MHD sadnúť, neohovárame sa navzájom, nešuštíme v kine papierikmi od cukríkov, sprchujeme sa častejšie ako v sobotu, aby sme nesmrdeli kolegom v kancelárii a nemuseli vetrať vždy, keď za nimi prídeme, neparkujeme svoje osobné auto krížom cez tri parkovacie miesta tak, ako by to bol kamión, nemľaskáme pri jedle, nešpárame sa v nose, nespievame nahlas na pracovisku, aby kolegovia videli, akí sme šťastní, nedávame pri vážení na sáčok s drahšími jablkami v hypermarkete nálepku od lacnejších jabĺk, netelefonujeme nahlas v dopravných prostriedkoch, na ulici, v reštaurácii ani v divadle, každý mesiac prečítame aspoň jednu knihu, aby sme nevyšli z kondície, máme snahu sa neustále vzdelávať, aby sme kultúrne ani odborne nazakrpateli, dodržiavame všetky zákony a predpisy, hlavne dopravné - neprejdeme na červenú, ba ani na oranžovú, ani keby čo bolo! a to dokonca ani ako chodci, a ak nám to ako vodičom nejaký chodec spraví, vôbec mu nevynadáme a s úsmevom a bez trúbenia ho necháme bezpečne prejsť cez cestu, nedupoceme susedom pod nami po hlavách zakaždým, keď potrebujeme prejsť z jednej izby do druhej, nevŕtame príklepovou vŕtačkou do panela zásadne po devätnástej hodine, pretože dovtedy sme si museli všetko poriadne rozmerať, nekričíme, neprdíme, ne...

Nevravím, že toto všetko by malo strážiť a zabezpečovať ministerstvo kultúry. Ale keď už ani to nie, tak neviem, kto sa na to podujme. Žeby si prácu ministerstva kultúry rozdelilo ostatných dvanásť ministerstiev? Ako dvanásť mesiačikov? To by bolo naozaj ako v rozprávke.

Trinástka bude pre slovenskú kultúru asi naozaj nešťastným číslom.

Poslať na vybrali.sme.sk Poslať na vybrali.sme.sk

1 komentár:

Maroško vraví...

Prenesené komentáre z pôvodného blogu (4):
.....................................................
bubu vraví...
Beda národu, ktorý kupčí s kultúrou ako neviestka na rohu ulice.
29 apríl, 2006 22:08

et007 vraví...
Problém asi bude niekde inde. Naši mocní nemajú kamaráta, ktorému by to
ministerstvo dali za odmenu. Oni ho radšej zrušia a namiesto neho urobia 5
nových štátnych centrálnych úradov...
29 apríl, 2006 23:09

A 106 vraví...
Ministerstvo kultúry môžu kľudne zrušiť. Raz tam vbehla Malakit, lebo mali
otvorene dvete a skoro ju ochrankar rozdupal. Tak. Kde nie je vitana Malakit,
tam nemôžu byť dobrí ľudia.
29 apríl, 2006 23:15

germa vraví...
Kultúrny národ ministerstvo kultúry nepotrebuje :-(
30 apríl, 2006 09:57
.....................................................

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.